Housing units in Sant Andreu
Images: 2 3 4
A plan is requested for a complex made up of housing units for the elderly, and premises for a nursery and a car park. The general structure of the complex is very well defined by the plan for the former military barracks of SantAndreu. Our proposal involves the consideration of a series of volumes in the form of a point that plan a smooth façade in the interior green space of the island and completely flat façades on the outside street. The resulting volume dialogues with all the large volumes of the housing on the thoroughfare of Passeig Torres i Bages.

The project is structured with two nuclei of vertical communications, on either side of the building. The north nucleus is the main one, with 2 lifts. The south nucleus is for emergency purposes only. The distribution is of fifteen housing units per floor.The position of the homesfrom side to side forms a semi-open interior space all along the building, illuminated by some courtyards that connect with the large skylight of the roofing. This arrangement in strips, that follows the compositional criteria of the adjacent medical and social services centre (also planned by BrulletDeLuna), is clearly seen in the side façades (N and S). The elements of the main façades (windows, panels and solar protection slats) are modulated vertically and distributed on two planes, in the middle of which are placed the balconies. This solution, similar to that used in the medical and social services centre, enables us to equalise the two façades, affording a unitary front to Carrer Coronel Monasterio, and the future area of the railway tracks.

See technical file