Biomedical Research Park of Barcelona
Images: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
The Biomedical Research Park is located on the Barcelona seafront, next to the Hospital del Mar. The environs of the site are characterised by the proliferation of singular buildings: the two large towers of the Olympic Village, the new Gas Natural building, a small tower of housing units, the mono-block tower of the Hospital del Mar, the fish sculpture by Frank Gehry and a sports centre in the process of restoration. The strategy before this setting has been to absorb the sports centre in the process of restoration into the complex of the Biomedical Research Park, placing it beneath it. Furthermore, we sought a volumetry that did not wish to compete in height with the nearby buildings but which formally relates to and maintains a dialogue with all of them.

We proposed a large platform that arranged the site which was quite irregular. The placing of a building raised in the form of a trunk with an elliptical cone, cut diagonally, has enabled us to organise the setting and relate calmly with the nearby volumes. The elliptical shape arises from the need to adapt a very large building (some 35,000 m2 above ground level) on a very tight-fitting site, irregular in shape and with different surrounding volumes.

The construction was planned necessarily compact in order to adapt to the site, but scales down towards the sea, softening the seafront and adapting to the buildings of the promenade, which in this part are low in height. At the back, on the side facing the city, it was decided to raise the building since it had sufficient space. This staggered form towards the sea enables solar plaques to be placed on the roof to produce hot water and electricity.

The interior of the building is emptied to create a new reality independent of the setting, which frames and controls the sea views and which also enables the sunlight to be controlled. The structure of the building is suspended some 7 metres all around its perimeter. The covering of the façade was planned in light, wooden openwork, without touching the ground; the aim is to take away weight in a building which for its compact and unitary conception is large in size. This second skin must enable good light and energy control of the building

See technical file