Office building in la Meridiana
Images: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
The building is situated in the lower part of a block where there is a large commercial centre. One of the challenges of the project deals with how the building can be made visible from the main avenue of the area, La Meridiana. Despite the large volume of the commercial centre, it was decided to move the building sideways to the north so that it appears behind the El Corte Inglés department store. This sideways movement occurs in all the storeys except the first three, which results in a large covered square-hall that defines the entrance to the building and the end of a side passage that climbs from La Meridiana and goes round the north façade of the commercial centre.

The building is made up of a large prismatic volume in the form of a screen orientated north-south of 63.6 x 22 x 70 metres in height. The sixteen storeys and the projection of 15 metres on the north façade characterise the building. On the east and west façades, for reasons of sustainability, the proposal is to place some brise soleils of two storeys in height. These devices have a specially designed section that enables a 45% saving in the heating and air-conditioning. At the south end of the site and as an independent building a compact volume appears, with a ground floor and three storeys more, that contains a building dedicated to public facilities.

See technical file