Hedwigshöhe Hospital
Images: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24
The project moves between a force field of dense urban space and extensive landscape. The new hospital of Hedwigshöhe becomes the key piece of Falkenberg, a garden city in the southeast outskirts of Berlin. The new hospital is closely linked to the already existing small hospital which at the time was built using a large 19th-century villa with some magnificent gardens.

The large horizontal volume of the hospital enlargement contrasts with the not very dense and disperse edification of the psychiatric section which, due to its size and volumetry, remains connected to the small scale of the buildings of the garden city and thus defines the smooth limit of the park.

The centre of the new hospital is now a large rectangular square that defines the end of a sequence of urban spaces all along the Hohensteigs, the main way of the south entrance to the garden city. The different pavilions of the hospital are grouped around this central square which connects them in the way of the old longitudinal squares typical of the towns around Berlin, called “aggers”.

The terraced garden of the old villa is maintained or in any case is recovered in its original Baroque structure. This part of the site was not built on in order to recover the historic connection between garden and villa.

The psychiatry units are made up of two-storey building-courtyards. These six modules, moving between each other, form the soft edge between the new hospital and the central park. The psychiatric units are arranged in six individual and autonomous buildings, four of which face directly to the landscape and the other two, for intensive observation, face inwards. Regarding their size and distribution, these buildings are based on models of community housing. The garden is particularly important in the recovery process of some patients and the arrangement of the units enables an interesting gradation from the narrow street towards the courtyard and the open landscape.

The somatic hospital building is a large U-shaped block that is integrated into the pre-existing construction of the hospital, which becomes one of the four sides of the resulting square. The construction of four storeys has a compact morphology on the façade, made up of large wooden strips. The hospital has a capacity to care for 200 patients.

See technical file