Quiron Hospital
Images: 2 3 4 5 6 7 8 9
The project for the Quirón polyclinic, located in Plaça Alfons Comín, provides a volumetric response to a site with a very irregular topography. The main characteristic is the big slope on the north-south axis of the terrain, with a maximum gradient of sixteen metres. The project also had to provide solutions regarding a very particular urban setting, as is the large circulatory node of the square. It also had to meet the needs of a hospital programme, specific and complex by definition.

The main architectural challenge of the building was the planning of an excessive programme (46,620 m2) due to the size of the site. The construction consists of sixteen floors, seven of which are underground. In this sense it features an English style courtyard, situated in the northern part of the building, which provides natural light as far as the last car park floor. In fact, the search for natural light and ventilation were an obsession of this very compact and buried project.

The L-shaped volumetry of the upper floors, open to the space of the street, obeys the plan of adapting the structure of a square characterised by the addition of distinct perimeter spaces to its large central space. The volumetry adopted also seeks to relate the building with the different public spaces that it generates itself. Thus, the exterior form of the hospital is characterised by large volumes of very light edification that produce these spaces and condition their topographic relations.

The entire façade is characterised by an aluminium covering that helps the building achieve a better climatic performance. This covering is made up of special pieces manufactured exclusively for the work

See technical file