Cros School and De Les Aigües School
Images: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
One outline determines the implantation of the two schools, and perpendicular to this outline different lineal pavilions appear that generate a diversity of exterior spaces. The conviction that public facility buildings can and must act as structural elements of the land is a basic starting point of this project. The sub-urban situation of the terrain and the personal vision of the city lead to the plan of a constructive model of urbanised and colonised estate in the image of the extensive territorial urban implantations of the late-19th century.

The choice of this type of edification in the form of “tapestry” makes it possible to seek a flexible and homely school building. Flexible, because the mesh circulations, due to their neutrality, make many types of pedagogic functioning possible; and homely, because the size and specific nature of the different interior-exterior spaces lead to the individualisation of each of them.

The tapestry building in the form of a comb, of a single floor, adheres to and is closed to the exterior road and opens in an orderly way towards the interior of the site with small semi-subterranean sections. The shared spaces are at the end of the building and, perpendicular to these spaces, emerge the homes of the concierges and the classroom pavilions, along with the exterior spaces: passageways, classrooms-garden, squares, allotments and playgrounds.

Both the load bearing structure of the ceramic walls and the resulting spaces are due to a rigorous reflection about the constructive process, as well as regarding the materials used and their finishes.

See technical file