Higher School of Agriculture of the UPC
The new agriculture school, situated in the Mediterranean Technology Park in Castelldefels, is made up of different constructed volumes: the departments building, the main hall and the main building for classrooms, teaching and research laboratories. These main blocks are connected with three ground floor bodies that connect with research laboratories and the departmental offices and which also enables the organisation of the whole by means of diverse courtyards which qualify the spaces they serve with distinct degrees of intensity.

The morphology of the building is marked by the use of concrete, sheet metal and some yellow brise soleils that stand out and serve to characterise the buildings in a setting dominated by grey.

The whole has been designed to reduce to the utmost the consumption of electrical energy, water and the production of CO2 emissions. This reduction is achieved through various actions. The south-facing direction of the two main blocks and their opening out to this façade enable the maximum use of sunlight hours and reduces the need for heating. Most of the inhabited spaces (classrooms and offices) are in the south whereas the services and stairways occupy the north section. The courtyards with deciduous vegetation allow protection from the sunlight in summer and the sunlight to enter in winter. Finally, the skylights provide the entry of natural light to the interior areas, and also contribute to the reduction in consumption.

See technical file