Escola Vaixell Burriach i Institut Vilatzara
Imatges: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
El projecte ordena dos conjunts, l'escola i l'institut, dins la totalitat d'una àrea trapezoïdal de 15.000 m2 al nou eixample de Vilassar, traçat sobre una gran zona agrícola. L'escola i l'institut són dos organismes de funcionament completament independent i queden soldats espatlla contra espatlla. L'estructura constructiva d’ambdós centres es recolza en l'organització de pavellons connectats per circulacions exteriors, cobertes o no, ja que el bon clima del maresme propicia aquesta obertura a l’exterior. Així doncs, aquesta lògica de relació amb l’exterior defineix el caràcter de les edificacions a partir de la importància, varietat i vida dels espais externs (claustres, patis, placetes, jardins, porxades i cobertes vegetals).

Tot el projecte gira entorn de la definició de diferents espais exteriors conformats per l'edificació, els murs i l'arbrat. A l'escola, l'espai d'accés al claustre central, els porxos a la planta baixa, els petits patis de les aules, el camp d'esports i l'accés al pati del parvulari. A l'institut: l'espai-rampa d'entrada, el pati d'accés, els patis de les aules, els porxos de la planta baixa, el pati enfonsat dels alumnes, l'àgora del gimnàs, la sala d'actes i el camp d'esports.

A l'escola s'ha buscat que tots els espais en planta baixa i pis es relacionin directament amb el terreny, mentre que a l'institut la planta pis en queda segregada. S'ha procurat que la il•luminació dels espais sempre fos doble: il•luminació de sud i de nord per a possibilitar un control real de la llum dins dels espais, relacionat amb l'ús i el control solar. El tractament dels espais a l'institut ha estat, amb intenció, més dur que a l'escola, no només per qüestions de manteniment, sinó també pel caràcter més massiu d'aquests centres.

Veure la fitxa tècnica